Minä, Helsinkiläinen

Olen Helena Hietanen, 45-vuotias kuvanveistäjä, taideaineiden opettaja, taide- ja järjestöaktivisti sekä kuvataiteilijan vaimo, entinen syöpäpotilas ja nykyisin eläkeläinen Töölöstä. Olen ensimmäistä kertaa Helsingin Vihreiden sitoutumattomana kunnallisvaaliehdokkaana.

Helena Hietanen

VAIKUTTAMISTA TAITEEN KEINOIN
Aiemmin olen ollut mukana yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa kansalaisaktivismin ja järjestötoiminnan kautta. Taiteen keinoin olen vaikuttanut viime vuosina edistääkseni taiteilijoiden sosiaaliturvaa sekä ympäristö- ja suojelunäkökulman huomioimista korjausrakentamisessa järjestämällä teoksellisia kampanjoita ja esittämällä kommentti puheenvuoroja.

Olin vuonna 2007 mukana aloitteentekijänä yhteistyön käynnistämisessä TATUSOTU työryhmän kanssa taiteilijoiden ja tutkijoiden sekä kulttuurityöntekijöiden mielenosoituksen järjestämiseksi. Kommenttini ja vetoomukseni TÄMÄ EI OLE TAIDETEOS taiteilijoiden sosiaaliturvan parantamiseksi luki kotisivuiltani lähes 7000 henkilöä ja siitä oli kirjoituksia mm. Helsingin Sanomissa ja Suomen kuvalehdessä.

LUOTTAMUSTEHTÄVIÄ
Olen toiminut taiteilijapolitiikassa Suomen kuvanveistäjäliiton ja Suomen Taiteilijaseuran hallituksessa sekä taiteilijaseuran edustajistossa. Kuulun Arkadia- seuran johtokuntaan ja Lallukan taiteilijakodin asukasyhdistyksen Lallukan taiteilijaklubi ry:n hallitukseen. Olen myös Taivallahden seurakunnan, kotikirkkoni Temppeliaukion kirkon seurakuntaneuvostossa. Töölön ja Taivallahden seurakuntien yhdistyessä kuulun yhdistymistä organisoivaan järjestelytyöryhmään.

KOTIKIRKKONI
Temppeliaukion kirkko on minulle läheinen ja käyn siellä jumalan palveluksissa mielelläni. Kirkon erikoisuus, kallion sisään louhitut seinät, joita pitkin sadevesi valuu, puhuttelevat joka kerta. Tilan kaareutuva, kuparista punottu katto on myös upea. Nautin tilan betoni ja kivi arkkitehtuurin rujostakin kauneudesta. Messu ja tila ovat minulle taide-elämys.

Meillä on seurakunnassamme tapana sunnuntaisin kirkkokahvien merkeissä keskustella yhteisistä asioista ja päivänpolitiikasta. Pidän siitä, että eri ikäiset ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa ja voivat auttaa toisiaan.
Mielestäni seurakunta parhaimmillaan voi olla kuin perhe.

LALLUKAN TAITEILIJAKOTI ASUINYHTEISÖNÄ
Asun tällä hetkellä Etu-Töölössä Lallukan taiteilijakodissa, jonne muutin mieheni kuvataiteilija Jaakko Niemelän kanssa vuonna 2005. Lallukka on yhteisönä erityinen, koska asukkaat ovat taiteilijoita. Meillä poikkeuksellisen paljon toimintaa ja hyvä yhteishenki. Kesäisin grillaamme pihalla. Asukkaiden kannalta hienoa, että meillä on käytössämme yhteinen tila ja juhlasalikin tarpeen vaatiessa. Ajattelenkin, että jokaisessa uudessakin taloyhtiössä olisi hyvä olla iso tila, jossa ihmiset voivat kokoontua. Se lisäisi yhteisöllisyyttä.

KANTAKAUPUNGISTA LÄHIÖIHIN
Asuimme ennen Töölöön muuttoa pitkään Kalliossa Brahen kentän kupeessa. Olen myös syntynyt Kalliossa ja myöhemmin asunutkin siellä Karhupuiston vierellä. Pajamäessä vietin lapsuuteni ja Oulunkylässä kävin koulua kansakoulusta ylioppilaaksi asti.

Patola, Pakila, Pukinmäki, Maunula, Metsälä, Käpylä, Kumpula ja Veräjänmäki ovat nuoruudestani tuttuja kaupungin osia. Ensimmäisen vuokra-asuntoni sain Katajannokalta. Suomenlinna on tullut erityisen läheiseksi, koska minulla on ollut kymmenen vuotta työhuone saarella. Sinä aikana turismi ja saaren kulutus etenkin kesäisin on moninkertaistunut.

Olen syntyperäinen Helsinkiläinen ja asunut koko elämäni ajan eri puolilla kaupunkia, joten näkökulmani rakkaaseen kotikaupunkiini on rikas ja monipuolinen: kantakaupungista lähiöihin. Metsät, puistot, joutomaat ja jopa kaatopaikat ovat olleet kasvuympäristöjäni. Mielikuvitusta kiehtovia ja rakentamattomia paikkoja tarvitaan, eikä kaupunkiluontoa saisi rakentaa liian puistomaiseksi: vähemmän nurmikon leikkuuta.


Ihailemassa meren ulappaa Porkkalan niemellä.

HELSINGISSÄ RAKKAINTA ON MERI
Meri ja Helsingin edustan saaret ovat tulleet minulle rakkaiksi mieheni innostamana veneily harrastuksemme myötä. Olemme veneilleet 90-luvulta lähtien Helsingin edustalla ja matkailleet viisikymmentä vuotta vanhalla puuveneellämme länsirannikkoa aina Ahvenanmaalle asti. Eväät mukaan ja piknikille saariin - retkeily on ollut harrastuksemme jo vuosien takaa.

Merellä näkee läheltä miten luonto voi ja miten sen tila muuttuu. Kymmenen vuoden aikana levätilanne on pahentunut, laiva- ja veneliikenne sekä niiden aiheuttamat meluhaitat lisääntyneet. Veneilijänä olen kiinnittänyt huomiota myös saarien ja venesatamien jätehuoltoon: jätteiden lajittelua pitäisi tehostaa ja lajittelupisteitä lisätä. Se edistäisi konkreettisesti saarien luonnon pysymistä siistinä.

SYÖPÄTAUTIEN KLINIKAN VAKIOASIAKAS
Olen vuodesta 1998 sairastanut rintasyöpää kolmesti ja siksi olenkin ollut HUS Syöpätautien klinikan potilas jo kymmenettä vuotta. Tällä hetkellä olen olut syövän suhteen oireeton kolme vuotta. Näinä sairauteni vuosina olen voinut seurata julkisen terveydenhuollon toimivuutta potilaan näkökulmasta. Hoidot ovat kehittyneet ja uusia lääkkeitä on otettu käyttöön. Potilaana olen kokenut voivani luottaa siihen, että julkisella puolella saan parasta hoitoa. Syövän uusiutuessa olen päässyt leikkauksiin ja hoitoihin kiitettävän nopeasti.

Syöpäpotilaana koen kuitenkin, että muun hoidon rinnalla vastuu henkisestä selviytymisestä jätetään potilaalle itselleen. Kokemukseni mukaan psyykkistä apua saa, jos sitä osaa pyytää ja hakea. Olen käynyt vertaistukiryhmissä, sopeutumisvalmennuskursseilla ja henkilökohtaisesti psykiatrilla sairauteni kriisivaiheissa. Erittäin suurta apua olen saanut Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämistä taideterapia ryhmistä. Näenkin, että taiteella voisi olla suurempikin rooli potilaan tukena hoidon aikana.

Kunnallisvaaliehdokkaana haluan tuoda syövän sairastaneen potilaan näkökulman päätöksentekoon. Vakavasti sairastanut näkee elämän toisin kuin terve. Mielestäni on rikkaus ja hyväksi, että yhteisistä asioista päättämässä on ihmisiä, joilla on elämän kokemusta ja erilaisia näkökulmia arjesta selviytymiseen.

Katso lisäksi: CV sekä kuvaus taiteellisesta ja ammattipoliittisesta toiminnasta

Helena Hietanen

Helena Hietanen